Årslista 2009 – Första delen

Försöker som vanligt summera mitt år i musiken med olika listor som de flesta andra musiknördar. Fascineras att det är ganska breda men snarlika listor med få överaskningar från de flesta men att Pitchfork som vanligt står för den bästa. Att ge en rättvis bedömning är knappast det enklaste och inte sällan glömmer man bort en låt, ett album eller för den delen en spelning efter hand. Dessutom tenderar de flesta listor komma lagom till mitten av december och flera bra skivsläpp missas därigenom.

Hur som helst tycker jag att det kom mycket bra skivor 2009 oavsett vad andra har sagt. Vidare inträffade det en hel del annat kul i musikväg och summan är ett av de mer välfyllda åren på länge. Först ut i min summering av året blir årets liveakter utan någon direkt rangordning, såväl DJ:s som övriga artister som spelat live. Sen kan ni räkna med Årets album och Årets låtar, kanske någon mer punkt.

Bästa liveakterna 2009

Love Is All, Fritz Corner, Debaser Slussen, Stockholm,  2009-01-10

Året fick en rivstart när Fritz Corner bjöd på fina Like Honey och grymt dragiga Love Is All! Fantastisk kväll som det ofta är på Debaser Slussen, men här fanns även pricken till i:et med! Göteborgsbandet Love Is All är bra på skiva, men de ska först och främst ses live om du frågar mig. Bandet är är samspelade och med enormt karrismatiska och driviga sångerskan Josephine Olausson undrar jag när genombrottet kommer på allvar. Underbar stämning, bra drag och fin start på året! Missade tyvärr deras spelning på Strand sen i april, men hoppas de kommer hit snart igen och att nytt album landar under 2010!

The Prodigy, Berns, Stockholm,  2009-02-26

Att det var ett tag sen det begav sig märktes en del och det andades 1995, men att The Prodigy kan bjuda på rave som drar igång dans råder det ingen tvekan om och nya låten Warrior Dance tog en i tidsmaskin tillbaka till 90-talet. Kanske inte så nyskapande, men riktigt bra, magiskt och kul! Berns kokade!

Winter Sleep, Johnny Foreigner, Sky Larkin, Fritz Corner, Debaser Slussen Stockholm,  2009-03-07

Alla tre banden gjorde riktigt bra spelningar på Debaser Slussen, men det var för Leeds Sky Larkin jag hade kommit. Bandet som i februari släppte sin fantastiska debut The Golden Spike, bjöd på en riktigt bra spelning! Givetvis spelade de underbara Beeline och alla var nöjda av fyverkeriet, att det sedan kom två bonusakter gjorde inte saken sämre. Bli medlem i Fritz Corner du med och gå på löjligt billiga spelningar. 60 spänn för tre akter är inte dyrt, men även 100 pix för icke medlemmar är billigt!

Stones Throw med Peanut Butter Wolf, James Pants, Mayer Hawthorne och Dam- Funk, Strand, Stockholm, 2009-03-20

Helt otippat var det en av årets bästa spelningar som Stones Throw bjöd på. Kände till Madlib sen tidigare men att det skulle bli så här knäckande bra trodde jag knappast när jag och en polare halkade in av en slump på spelningen. Årets hip hop-spelning utan tvekan! Full rulle med scratchar, rap och skönsång blev det en kul kväll! Grymt coolt med videoscratch, där Frank Zappa hela tiden fastnar i spelandet! Lite av känslan nedan:

The Open Up And Bleeds + Norma Bates, Snövit, Stockholm, 2009-04-17

Nästan inget folk, men vilka bra konserter båda banden rev av och det på sunkiga Snövit av alla ställen. Ser fram emot mer musik från båda banden! Både live som på skiva! Två roliga tillägg till spelningen var att vi hade träffat sångerskan i Norma BatesDebaser två helger tidigare utan att veta vem hon var och plötsligt stod hon bara där!  Och The Open Up and Bleeds spelade in delar av sin video ovan i samband med konserten!

bob hund, Cirkus, Stockholm, 2009-05-02 och Strand 2009-10-10

Två fantastiska spelningar med Sveriges bästa liveband blev det i år. bob hund dominerade fullständigt båda gångerna och rev av hit efter hit. Skönt att killarna är tillbaka och även om Mats Andersson inte är med på tåget funkar det bra med ersättaren Christian Gabel. Cirkus var ett fyverkeri utan dess like och inte trodde jag att det skulle kunna överträffas, men på Strand blir det mer intimt, rejält med extranummer och minst lika bra om inte lite bättre. Toppform! Märks att få band är lika bra som bob hund live och i Sverige är de relativt ensamma på pallen. Siesta i Hässleholm har bokat bandet till festivalen i maj och att de ska spela mer live under 2010 är klart frågan är bara hur många tillfällen till det blir.

The Sound Of Arrows, Debaser Medis, Stockholm, 2009-05-23

Det var visserligen Andreas Tillianders spelning och New Found Land samt The Sound Of Arrows var support, men så mycket bättre de två senare var måste det känts sådär för Hässleholms electronicagigant. The Sound Of Arrows var i synnerhet rikitgt bra och jag känner att här är det ett band som kommer att ge 2010 ett ansikte! Härlig spelning med stor glädje och dansanta rytmer. Se live om ni kan!

Buraka Som Sistema Sonar, Barcelona, 2009-06-19

Kudoro var 2008 års klubbrytmer men i år förstärkte Buraka Som Sistema dem än mer. På Sónar var det ett av de mer energiska seten. Klart bland det bästa som erbjöds och står man still till deras musik har man inga dansrytmer i kroppen eller blodet. En klassisk spelning där det dansades något enormt. Det skakas rumpa rejält. Suveränt drag med bra musik och jag blev klart sugen på att boka en resa till Angola! Fabric har signat en guldkalv!

Crookers, Sonar, Barcelona, 2009-06-19

Italienarna kan verkligen ta partyt ett ytterligare snäpp och får alla att dansa som är där.Fascinerande att se.  Crookers bygger upp en stämning med sin hårda och punkartade electro och drar sedan bara upp tempot än mer. Träffade dem tidigare under dagen och då var de sega efter resande och många spelningar i streck, men samtidigt var det Sónar som lockade rejält och de ville verkligen visa det. Ska bli kul att få duons album under våren och se vad som kommer näst från Milano. Hoppas verkligen att de kommer till Stockholm i sommar!

Heartbreak, Sonar, Barcelona, 2009/06/19

Upptäckte Heartbreak i våras och deras eminenta album Lies från 2008. Deras låt We´re Back är ett av mina anthems för i år och även om den är från förra året är den ruskigt bra! Hur som helst är duon trevliga att se live också, även om jag tror att det blir mer rätt på en mindre klubb. Var på väg att få hit dem i augusti, då de samma helg skulle spela i på en festival i Norge och på Way out West, men killarna ställde tyvärr in. Att det sedan var svårt med spelställe är en annan fråga men jag hade ett som hade lovat för en söndagsspelning som nu tyvärr inte blev av. Får ta det i vår istället om det går och suga på karamellen från Sónar så länge. Se dem om du har chansen, elctro med italiodiskotoner, grymt bra är det!

Richie Hawtin, Sonar, Barcelona, 2009/06/19

Kanadensaren är groteskt bra på minimalistisk techno och så även här. Trots ingen publikfriande musik fyller han hangaren snabbt och det är en uppvisning han bjuder på. Mycket inspiration har han fått i Berlin där han nu bor, men tonerna från Plastikman-epoken går inte att sudda bort. Energiskt och riktigt bra, något jag glädjs av att ha fått se lika mycket som Orbital som också gjorde bra spelning på Sónar. Men det här är annorlunda och dessutom bättre. Åk till festivalen du med och du får helt klart ditt lysmäte på elektronisk musik. 2010 blir det i två städer, men jag siktar nog på Barcelona igen, även om Galicia lockar.

Agoria, Sonar, Barcelona, 2009-06-19

Tack vare Grace Jones förseningar blev Sebastien Devauds spelning kraftigt nedkortad. Den ödmjuke fransmannen som är mer känd som Agoria, visade hur en riktigt bra DJ och musiker inom elektroniska genrer hanterar en sådan förändring. Klart bäst på hela Sónar, förmodligen bäst av alla på hela året och ett set som trollband. SebastiAn som spelade innan honom var som ett skämt i jämförelse, med förinspelade set och beats som tog bort livekänslan. Inte ens geniala Richie Hawtin kunde hota fransmannen. Agoria tog mixern i sin besittning och byggde upp en spelning med alla hits och anthems som gjort honom känd genom åren. Radioheads Everything In Its Right Place är bara en av många som blandades in till Agorias Kofea, Go Fast och Dust passerade alla genom högtalarna och alla dansade som besatta till en av Laurent Garniers favoriter. Det var ett closing set som sent kommer att glömmas och när hans största hit La 11éme Marche (onzieme) hamnar på skivtallriken blir exstasen total, tid och rymd försvinner. Glädjen är enorm för oss alla som är där och vi lämnar leende hangaren ute vid IKEA i Barcelona klockan 07.05. Svettiga, nöjda och belåtna! Årets spelning utan tvekan!

Busy P, Sonar, Barcelona, 2009/06/20

Sónar fick vi en dag med Ed Banger Records och nog var det drag alltid, men det var när grundaren och förgrundsgestalten Busy P eller Pedro Winter som han heter steg upp på scenen som partyt tog fart på allvar. Dagspassets avslutning, men samtidigt kvällens uppvärmning! Bra och inspirerande!

Ebony Bones, Sonar, Barcelona, 2009-06-20

Vilken spelning det blev och hur fel tiden var för den! 17.00 under lördagen på Sónar och ändå knökfylld lokal på Sónar Day. Helt fel tid för Ebony Bones, som skulle funkat perfekt i samband med Buraka Som Sistema och Crookers, men trots det bjöd hon på en show som var underbar. Dessutom i galna men vackra kreationer som bara gör en glad. Den var helt fantastisk och en av mina topp 5 för året. Synd att hon fick ställa in spelningen på Debaser i november.

Deadmau5, Sónar, Barcelona, 2009-06-20

Maffigt var det och en enorm upplevelse när kanadensaren Joel Zimmerman fyllde Sónars flyghangarliknande byggnad med 20000 raveare som dansade järnet till hans progressiva house. 2009 var året då Deadmau5 (utalas deadmaus) etablerade sig på allvar i toppen av bra clubakter och i höstas släpptes hans samlingsalbum av gammalt och nytt For a lack of a better name. Hoppas hur som helst att Sverige finns med i planerna i framtiden för spelningar.

Carl Craig, Nattvarden, Skyddsrummet, Münchenbryggeriet, Stockholm, 2009/05/28 0ch Sonar, Barcelona, 2009/06/20

En legendarisk herre från Detroit som gjorde två av årets bästa spelningar tycker jag. Först besökte han Stockholm och sen var det några veckor senare Sónar som stod på tur. Båda riktigt bra spelningar men väldigt olika. Lite orealistiskt att en världsstjärna dyker upp i Stockholm och kör på en svartklubb eller medlemsklubb som det fint heter, men så var fallet. Det var mest hängivna killar som älskar hans minimalism som trängdes runt DJ-båset och nästan inga tjejer på stället. Vilket är synd,då det var helt fantastiskt att få se denna kung på ett sådant bra ställe men märkligt nog var där nästan inget folk. Väldigt intimt och gång på gång stod jag dansande en meter från en av de största inom technon. I BarcelonaSónar var det annorlunda, men inte sämre. Storslaget closing set för hela festivalen och jag har aldrig tidigare varit så glad när en festival tar slut. Soluppgång med ett par kylande regnstänk och en massa som dansar till Carl Craig. Fantastiskt och det tror jag han själv tyckte också och här bestämde jag mig att det måste bli nästa år igen.

Anoraak, Debaser Slussen, Stockholm, 2009/09/25

Det var ganska tunt med publik på Debaser och detta trots en av medlemmarna från årets hype Valerie-kollektivet från Frankrike var på besök. Vi bjöds därför på en riktigt intim spelning där vi hamnade längst fram, då Sverige-uet som alltid är på spelningar längst fram, skapar plats för oss entusiaster! Märkligt beteende och inget jag förstår när det bjöds på såhär bra elektronisk pop. En spelning helt i The Sound Of Arrows anda. Ser fram emot att få höra mer från Anoraak och Valeries medlemmar.

Health, Strand, Stockholm, 2009-10-22

Redan under 2008 utnämnde jag Health som en av årets liveakter då de tillsammans med No Age var något av det bästa på Way Out West det året. I år kom nya albumet Get Colour som är riktigt bra och med det blev det en mindre turné. På Hornstulls Strand blev det ett stopp i Stockholm och som de gjorde det. Fantastiskt och energiskt med musik som det är svårt att stå still till. Ett band som klart är bättre live än på skiva och levererar bra musik med stor ödmjukhet.

Lisa Millberg, Jennie Abrahamsson och Skriet, Debaser Medis, Stockholm, 2009-10-24

Klubben Send In The Clowns hade verkligen lyckats med sin bokning. Det var en riktigt rolig trippel som jag såg fram emot och som dessutom levde upp till att vara bra live! Det bjöds på Lisa Millberg från The Concretes i vacker berörande solo, Jennie Abrahamsson serverade oss countryinfluerade pop och Skriet med Isak från Pascal visade att Olle Ljungström har en värdig arvtagare. Trevligt och riktigt bra men jag undrar varför inte fler var där. Både prisvärt och bra musik.

Drumcode med Adam Beyer och Joel Mull, Skyddsrummet, Münchenbryggeriet, Stockholm, 2009-12-25

Dansade non stop natten igenom och var riktigt nöjd att jag valde Drumcodes fest på juldagen framför andras. Technokungarna Adam Beyer och Joel Mull visade tydligt varför de är bland de större namnen även utanför Sverige. Mycket folk, glädje och riktigt trevligt gjorde kvällen fulländad när herrarna vände plattor som höjde pulsen. Bra avslut på ett fulländat liveår!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: