Lovande festivalår men några kommer slås ut

I gårdagens post påtalade jag att konkurrensen mellan festivalerna i år är stenhård och att det blir allt svårare att locka besökarna för sina unika bokningar. Programmen ser ofta snarlika ut, lockar ofta samma publik och är över lag ganska slätstrukna om man tar bort jokrarna i leken. Därför tror jag att även i år kommer vi se festivaler som får det svårt att gå ihop och en utslagning kommer att ske. Jag älskar livemusik, men Sverige är en liten marknad i sammanhanget och vi vill ha valuta för pengarna, dessutom är det relativt billigt att åka utomlands för bättre utbud. Då håller det inte med dyra standardfestivaler varje vecka och prispress, specialisering, samarbeten, samt tradition blir viktigt. Ibland räcker inte ens det, särskilt då festivalpubliken över lag är en yngre och mer ekonomiskt instabil grupp, som väntar in i det sista för att få det bästa.

Redan förra året rensades det upp något och en del föll bort och några reste sig på nio. Arvika minskade sin kapacitet och gick tillbaka till ursprunget med mera synt och elektroniskt. Hultsfred startades om med stabila Gunnar Lagerman vid rodret och med uppbackning från tyska bokningsbolaget Scorpio har det blivit ett mer klassiskt snitt av verksamheten med bra balans i bokningarna. Blev överraskad av att både Arvika och Hultsfred kom tillbaka och att rannsakar sig själva och tar ett steg tillbaka på spelplanen,  för mer stabilitet som håller i längden, då jag ser de båda som klassiska arrangörer i det svenska festivallandskapet. Frågan är bara om det håller i år, då båda infaller samma helg den 14 till 16 juli, jag hoppas det.

Tillbaka i matchen där storspelare ofta satsat fel

Spelprogrammet är inte världsklass på Hultsfred än, men det är bra och helt klart intressant där klassiker blandas med nytt och dynamiken känns bra. Jag blir klart sugen på att boka in en resa ner till Småland, när programmet så långt bjuder på Suede, Primal Scream plays Screamadelica, Duck Sauce, Beady,Beach House, White Lies, The Drums, Johnossi, Erasure, Cut Copy, A-Trak, Dum Dum Girls, The Pains of Being Pure at Heart, Black Lips, Stefan Sundström & Jonny Dunders Elektriska Cirkus, Junior Boys, Darkstar, Steve Mason, Hurts, Floating Points, Oskar Linnros, Royal Republic, Foster The People, The Soft Moon, The Tallest Man On Earth, Star Slinger, Anna Calvi, Blackbird Blackbird, This Is Head, Hoffmaestro, Maskinen, Imperial State Electric, Shit Robot, Dan Berglund’s Tonbruket, Frankie & The Heartstrings, Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet, Syket, Mount Kimbie, 6th Borough Project & The Revenge, Social Disco Club, Future Boogie och KAT Records presents DJ Rahaan & KAT Records DJs Phat Phil & Ste Hodge och dessutom kostar biljetterna inte mer än 995 + serviceavgifter, vilket är mycket musik för pengarna. Camping kostar 150 kronor extra.

Allt svårare att hänga med i konkurrensen

Peace & Love ser ganska likartat ut som Hultsfred vid första anblick om man kollar storleken på artister och målgrupp, men det är dyrt i jämförelse då de tar 1795 kronor + serviceavgift med camping inkluderat, dessutom saknar jag några rejäla toppar som lockar och konkurrensen är extremt hård. Så man kan fråga sig varför åka till Borlänge när Roskilde som leker samma dagar är så enormt mycket bättre. Vill man ha billigare men bra festival kommer såväl Arvika, Hultsfred och Emmaboda klart högre upp på min ranking. För att spä på lite till, infaller Where The Action Is nu den 28 juni och har flyttat till Slottskogen i Göteborg med ett program bestående av Coldplay, Glasvegas, Bright Eyes, Brandon Flowers, The Ark och Daniel Adams-Ray vilket jag tror påverkar en del. Senare under sommaren, 11-13 augusti, är det Way Out West men just nu känns det relativt tråkig evenemang som inte direkt konkurrerar med någon och det måste överraska betydligt med om de ska locka. Samtidigt har Luger alltid varit starka på det tidigare och dessutom är det en stadsfestival som alltid drar folk som annars inte går på festival. Årets förlorare tror jag, som det ser ut nu, blir Peace & Love, Siesta! och Putte i parken som alla har lite för tunna och spretiga program för att lyckas fullt ut om du frågar mig. Visst kan jag ha helt fel här, men jag tror inte det. Ska också bli spännande vad småfestivalerna …och stora havet och Parklife hittar på i år och vad Stockholms Popaganda avslutar sommaren med. Att det är väldigt många tillställningar råder det väl ingen tvekan om och att det kommer ske utgallring framöver.

Även hårdrocken får betala ett högt pris

Undrar också om alla hårt rockande events verkligen kommer att finnas kvar om ett år, särskilt när Live Nation placerar flera stora spelningar som konkurrerar med de mindre aktörerna. Förra året fick Rock Weekend kasta in handduken och det blev den sista EMO-festivalen för Pier Pressure. Med det i åtanke undrar jag vilken det blir i år som faller bort i det hårdare spannet. Sweden Rock 8-11 juni känns i sammanhanget som en stabil aktör, men säker kan man inte vara. Kommer verkligen Linkin ParkGloben 14 juni, West Coast Riot 16 juni, Metal Town 17-18 juni, Foo Fighters med Band Of Horses, Biffy ClyroStockholm Stadion 22 juni, Iron Maiden Ullevi 1 juli, Metallica med Slayer, Anthrax och Megadeath på Ullevi 3 juli, Getaway Festival i Gävle 7-9 juli och Sonisphere med bland annat Slipknot, In Flames, Mastodon och Mustasch, vid Globen 9 juli, alla få en bra publik och gå ihop ekonomiskt? Tror inte det och en överetablering är nådd även här känns det som.

En resa fram över festivaler jag vill besöka i år

Hur som helst, om jag fick välja fritt bland sommarens arrangemang och drömma mig bort lite, skulle det bli fullspäckat program och det skulle ju kräva en rejäl slant på fickan. Om det nu inte var ett problem skulle min sommar inledas med stadsfestivalen The Great Escape i Brighton 12-14 maj, ta en paus i Göteborgs skärgård på lilla fina festivalen Knarrholmen 20-21 maj, sen till Spanien och Barcelona för bästa indiefestivalen Primavera Sound som pågår mellan  26 och 28 maj, för att ha en period om två veckor med endast endagarseventet Dans Dakar i Stockholm den 4 juni, för att få igång dansstegen och vara maximalt utvilad inför fantastiska Sónar i Barcelona 16 till 18 juni. Därifrån skulle jag få krypa av utmattning till England och slutsålda giganten Glastonbury där jag skulle fira midsommar med det bästa festivalprogrammet, innan min favorit Roskilde skulle ge bra dansk gemyt, grymt party och en hel del öl. Jag skulle stå över Putte i parken och ta en veckas paus innan helikopter mellan Arvika och Hultsfred blir nödvändigt för att maximera spelningarna och stämningen av de båda svenska klassikerna som i år tyvärr delar samma helg, men båda har program som lockar!

Sommarens ungefärliga mitt inträffar i London med härliga festivalarrangören ATP som har en festival med Portishead och en hel bra band 24 till 25 juli, efter det bär det av för rejält party i dagarna tre på eminenta Emmaboda som redan överträffat alla förväntningar. Utmattad drar jag till England igen för The Big Chill vid Eastnor Castle där skön avkopplande electronica blir mitt soundtrack mellan 4 och 7 augusti och efter det åker jag bara hem för att packa väskan för att avsluta sommaren på något av spanska Ibizas alla closing parties och grekiska Reworks. Ska bli spännande att se vad jag får råd med, vilka jag verkligen besöker och vilka som finns kvar när vi når september. Skönt att få drömma lite ibland men nu drar jag och lämnar in Lotto-raden. Hoffas musikblogg kommer hur som helst vara med dig hela sommaren och ge dig alla uppdateringar du behöver!

2 svar to “Lovande festivalår men några kommer slås ut”

  1. haha vilket fint och långt inlägg! 😀
    så himla synd att man inte typ heter hilton i efternamn så man kunde åka på allting man ville och slippa plugga/jobba! hade ju varit nått, haha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: