Årslista 2010 – del 4 – 100 bitar till under året

Som jag utlovade igår kommer det idag ett större inlägg med musik. 2010 är som sagt slut, men jag hann aldrig helt färdigt med mina idéer på grund av en nackskada som strular till det då och då. Därför tycker jag att en del guldkorn klart kan få beredas lite plats och ett inlägg med framtidsutsikter återstår innan jag känner mig komplett och kan ge full energi för 2011. Inser även att jag missat en hel del hip hop och hårdare musik under 2010, men så är det ibland och det får vi leva med. Självklart ger jag er en Spotify-lista för att kunna botanisera vidare bland 1oo artister plus en bonus som kanske inte helt håller, men som jag hoppas kommer att utvecklas under året och som släppte debuten förra året. Inlägget är inte klart, det ska pressas fram men musiken behövde sin publicering och det hela kommer uppdateras på vägen med mer information, lite fler länkar och annat kul. Skyller allt på nacken haha. A är klart och nu stegar jag vidare….

Årslista 2010 del 4 – Andra bitar under året

A Place To Bury Strangers Girlfriend

A Place To Bury Strangers är ett New York-baserat psykadeliskt noiserockband med shoegazevibbar som 2009 visade att de vill vara med i min värld och leka med sin underbara debut Exploding Head. Under 2010 släpptes EP:n I Lived My Life to Stand In the Shadow of Your Heart och på den fanns nya härliga spåret Girlfriend, som andas My Bloody Valentine, The Jon Spencer Blues Explosion och Sonic Youth. Bara hoppas att bandet hittar hit igen och ger oss lite röj framöver.

A Sunny Day In GlasgowViolet Mary haunts me OR Loss of forgetfulness on Renfrew Street

Gjorde en riktigt bra spelning på Debaser Slussen i våras och tvillingsystrarna Robin och Laura Daniels sånginsats lyfter det hela till en ny nivå. Deras album Autumn Again som kom i oktober är en skiva jag inte hann lyssna in mig helt på och som därför hamnade strax utanför årslistan med sin psykadeliska trip av folkpop, kraut, electronica och shoegaze. Lyssna och njut.

Abe VigodaSequins

Kaliforniska kvartetten Abe Vigoda är punkrockande vänner till fantastiska No Age och som likt sina vänner släppte ett bra album i höstas. Deras fjärde album Crush var en skiva som hamnade strax utanför min årslista, men som är klart intressant och värd att kolla upp, då den med sitt sköna funkiga drag pogodansar igång kvällen.

Adrian LuxTeenage Crime

Adrian Hynne, eller Adrian Lux som han är mer känd som, är en av de många nya intressanta producenter som bubblat fram i Sverige under de senaste åren. Han är redan ett etablerat namn som DJ och det är inte konstigt att han är större utomlands än i Sverige med sin pampiga produktion med element av mellow electro, medryckande techno och house strax under mina vänner Basement Jaxxs standard. Kanske lite slätstruket ibland, men det ska bli klart spännande att följa framöver.

Anika – Yang Yang

Ibland bara dyker det upp namn man undrar hur man kan ha missat eller för den delen hur man kan vara ganska ensam om. Anika är ett sådant namn och som tack vare Geoff Barrow i Portishead, gjorde mig uppmärksam. Att hon är bokad till Portisheads event med ATP i London gör mig klart sugen på att åka. Hennes debut släpptes 25 oktoberGeoff Barrows Invada och missades av de flesta journalister i Sverige. Lyssna och fascineras dub, electronica, 60s girl groups och alternativ indie som luktar en modern Nico från den politiska journalisten som pendlar mellan Berlin och London.

AnoraakDon’t Be Afraid (feat. Sally Shapiro)

Valerie-kollektivet brukar alltid ha något för mina listor varje år och så även i år. Anoraak letade sig in på min lista över låtar, men albumlistan hamnade han strax utanför med sitt fina album. Lyssna och njut av den franska 80-talsvibben du inte kan få nog av.

Antony & The JohnsonsThank You For Your Love

Anthony är Anthony och även om han var utanför årslistan på album, gissar att han och bandet kommer få bli ett av mina soundtrack under eventuella lågmälda dagar, då jag vill ha kärleksfull och vacker musik som man inte tröttnar på efter mängder av lyssningar.

AutomatIn Your Mind

Mattias Johnsson är en bra musiker som under flera år slipat på sina låtar för att hitta rätt och som på skiva kallar sig Automat. Han gillar bandkonceptet, har flera duktiga medmusiker och livekänslan är där, vilket förvisso är kul, men det faller lite på skiva. Önskar att han hade hållit fast vid sin DIY-stil och minimalism han hade i början, samt kommit med lite mer nytt material, för då hade det förmodligen varit med på min 50-lista och lockat fler. En bit dit och han blir 101 på min lista, men jag hoppas att nummer två i albumfloran blir ett steg i den riktningen. 22 mars spelar han på Pet Sounds Bar och det ska bli klart spännande att se vad som hänt sedan förra spelningen.

Azure RayDon’t Leave My Mind

Hur jag missat amerikanska duon Azure Ray är för mig ett mysterium. Drömmande pop som smyger sig på från de båda kreativa tjejerna Maria Taylor och Orenda Fink. De båda frontade under 90-talets andra del Little Red Rocket, ett band som ligger nära Veruca Salt och bitvis Mazzy Star. Med Azure Ray har det blivit än mer lågmält och bandet som startades 2001 är signat till eminenta Saddle Creek, där de även kopplats in i bandet Now It´s Overhead och har samarbetat med Bright Eyes. Azure Ray hade en paus under fyra år när andra samarbeten och soloprojekt blev vardagen, men de återförenades glädjande nog igen 2008 och spelade nyligen på Debaser i Malmö, men hoppade tyvärr över Stockholm. Jag önskar därför att bandet hittar tillbaka till Sverige snart, då deras fjärde album Drawing Down The Moon som släpptes i september 2010 och som finns på Spotify, har sina toppar även om det inte är helgjutet och fler svenskar borde få höra bandet live. Emmaboda?

Band of HorsesInfinite Arms

Kommer fortfarande ihåg när jag första gången hörde The Funeral med Band Of Horses 2005 och anade att här låg något av det bästa jag hört på många år. Med ett sound nära såväl Neil Young, Flaming Lips, som My Morning Jacket lockade bandet som formats kring Ben Bridwell fler och fler. Ett år senare verkade även skivbolagen fatta det amerikanska eminenta alt-country och indiebandets storhet, vilket gjorde att den personliga närvaron tappade rejält och inget skulle bli sig likt. Visst var det fortfarande fantastiskt och såväl debuten Everything All The Time från 2006, som Cease To Begin från 2007 skapade en eufori världen över. Tredje skivan Infinite Arms som kom 2010 var bra, men inte lika helgjuten i min värld och jag har haft svårt för att ta bandet helt på allvar och tycker Ben Bridwell har blivit lite dryg. Visst har kraven ökat, branschen har satt sin press på dem och sättningen ändrats flera gånger under åren, men om bandet ska hålla mig kvar på fjärde skivan kräver jag mer även om Infinite Arms har sina fina höjdpunkter, exempelvis på titelspåret.

Basia BulatSugar And Spice

Bear In HeavenLovesick Teenagers

Best CoastBoyfriend

Black MountainOld Fangs

bob hundFesten Är Över

BonoboKong

Booka ShadeRegenerate

Boys NoizeTransmission (Tiga Remix)

Cate le BonShoeing The Bones

CEOCome With Me

Clara MotoGoodnight Twilight

Cut CopyTake Me Over

Daft PunkDerezzed

Danger Mouse  – Revenge (Feat. The Flaming Lips)

Drive-By Truckers – The Fourth Night Of My Drinking

Dum Dum Girls – Stiff Little Fingers

Du Pacque – Walk Straight

Dungen – Högdalstoppen

Ellen Allien – Flashy Flashy

Factory Floor – 16-16-9-20-1-14-9-7

Four Tet – Angel Echoes

Giant Drag – Swan Song

Golden Triangle – Night Brigade

Holy Fuck – Red Lights

Hype Williams – Blue Dream

Idiot Glee – Don’t Drink The Water

James Blake – I Only Know (What I Know Now)

JapandroidsArt Czars

Kanadensiska bandet Japandroids var på besök den 30 juniDebaser Slussen och bjöd på en av årets bästa spelningar. Heavenward Grand Prix som kom den 16 novemberPolyvinyl fick vi en lite lugnare och mer tillbakalutad låt men som aldrig tappar känslan av Japandroids dynamik och som hittade in på min årslista över låtar. Art Czars var en minst lika bra låt men jag begränsar ju låtlistan till ett spår per artist och därför kommer den här istället.

Johnossi – Sickness

Jónsi – Go Do

Josefin Lindh – Never Ending Race

Juni Järvi – Is This What They Call Love?

Junip – Without You

Last Days Of April – America

Laura Marling – Goodbye England (Covered In Snow)

Liz Pappademas and the Lev… – She Never Turns Her Back

Love Is All – Less Than Thrilled

Lucrecia Dalt – Pasillo

Massive Attack – Pray For Rain

Matt & Kim – Ice Melts

Melissa Auf der Maur – 22 Below

En spelning jag är oerhört ledsen jag missade för 2010 var Melissa auf der Maurs då det var på lilla eminenta Debaser Slussen och jag inte kan tänka mig ett bättre ställe för hennes charmiga rock’n’roll. En miss som helt faller på nackens värk, tyvärr. Melissa auf der Maur hamnade för övrigt strax utanför årslistan med sitt album Out Of Our Minds som bör kollas in.

Neil Young – Someone’s Gonna Rescue You

Oskar Linnros – Genom eld

Owl Vision – Fucking Ill

Palpitation – I Lost And Died

ParkenDefinitivt Skånegatan

Pascal – Orkanen närmar sig

Prince Rama – Thunderdrums

Psykakuten – If I Could Love I Would

PVT – Light Up Bright Fires

Radio Dept., The – Heaven’s On Fire
Ratatat – Drugs
Rebecca & Fiona – Luminary Ones
Rigas – Ghosts
RJD2 – In 3’s
Roky Erickson – Goodbye Sweet Dreams
RouletKitamanda

Kristofer, en kompis på ett skivbolag, frågade förra våren om jag kände till Roulet från Portugal vilket jag konstigt nog inte gjorde.

Sage Francis – Polterzeitgeitz
Screaming Females – I Don’t Mind It
Serena-Maneesh – Melody For Jaana
She & Him – Gonna Get Along Without You Now
Shellshag – 1984
Sleigh Bells – Infinity Guitars
Smoke Fairies – Summer Fades
Steve Mason – I Let Her In

Super Wild Horses – Mess Around
Surkin – Fan Out
Suuns – Armed For Peace
Säkert – Fredrik

Tame ImpalaLucidity

The Bells – River’s Hand

The Besnard Lakes – Albatross

The Black Angels – Bad Vibrations

The Concretes – I wish we´d never met

The Depreciation Guild – Dream About Me

The Drums – Me And The Moon

The Kissaway Trail – SDP

The Like – Wishing He Was Dead

The New Pornographers – Your Hands (Together)

The School – Can’t Understand

The Soft Pack – Down On Loving

Those Dancing Days – Fuckarias

Tony Senghore – Score

Tricky – Ghetto Stars

Tunng – Don’t Look Down Or Back

Twin Shadow – When We’re Dancing

Underworld – Between Stars

Violens – The Dawn Of Your Happiness Is Rising

Vit Päls – Let´s Party

Voice Of The Seven Thunders – Dalälven

Washed Out – New Theory

Wild NothingLive In Dreams

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: