Intervju med Crookers på Sónar 2009

Den 8e mars släpptes deras debut Tons of Friends och nu på fredag den 9e april spelar de på Debaser Medis. Jag fick träffa italienska CrookersSónar i somras. Så självklart var det läge för publisering av intervjun. 200 kronor kostar kvällen på Debaser Medis vilket det klart är värt, men tyvärr kommer jag missa det då jag inte är i stan. Hur som helst är de också klara för sommarens Emmaboda och dit ska jag. Bilder kommer den närmaste tiden…

Italiensk electro när den är som bäst

Efter att ha spenderat dagen på Sónar Day och sett mängder av musik kastar vi oss in i en taxi som ska ta oss fram längs en av Barcelonas långa avenyer med pulserande trafik. Om endast 15 minuter ska jag träffa en av 2009 års störta hajpar inom musiken och jag är sen, men intalar mig att vi ska hinna. En pratstund med den fantastiska duon Crookers är vad som väntar och det får bara inte missas. Vi har bestämt möte i lobbyn på deras flådiga hotell som ligger en bra bit bort och det går inte fort i trafiken. Jag är glad, uppstressad och sugen på att få möta duon, men när vi väl kommer fram inser jag att jag har fel adress nedskriven och stressen minskar knappast. Efter några minuters letande, runtspringade och frågande hittar vi hotellet. Jag träffar ganska omgående killarnas manager som säger att strax är det dags och min puls stiger igen.

Jag slår mig ner i en soffa med Andrea Fratangelo, eller Phra som han är mer känd som och han förklarar varför det bara är han som är där. Fransesco Barbaglia som är den andra i duon, eller Bot som han kallas, har nyss landat på flygplatsen efter en dag med kaos. De båda fick ta olika plan från Paris då de på grund av strul med Air France missat en spelning i Bordeaux och därmed fått styra om flygplanerna till Barcelona. Phra berättar samtidigt att det är första inställda spelningen på grund av strul med flyget. Vi avbryts mitt i samtalet av DJ Mehdi på franska labeln Ed Banger som kommer förbi och han ursäktar sig att han kommer missa Crookers spelning. Franska SebastiAn spelar samtidigt och det är label night för Ed Banger. Ett skivbolag som lika gärna kunde varit italienarnas hemvist då soundet är ganska likt, men duon är signade till Fat Boy Slims label Southern Fried. Enligt Phra är det den bästa labeln för Crookers då de ger duon total frihet rörande kreativiteten medan andra försökte få dem att ändra på soundet och Ed Banger är bra som vänner.

– Andra bolag var verkligen inget för oss och det kändes ofta rätt konstigt. Vi fick frågan om vi inte kunde göra några riktigt coola poplåtar och det blev bara så fel det kunde för oss. Big no no och det var skönt att vi fick kontrakt med Southern Fried.

Crookers är rätt så annorlunda jämfört med flertalet av artisterna inom electro då det är mer element från hip hop och en annan känsla i det som skapas.

– Vi startade med hip hop men när vi upptäckte att vi kunde ta vår ljudbild till en ny nivå svängde vi 260 grader och började använda hip hop, soul, jazz, R’N’B, diverse samplingar eller vad som helst och insåg hur mycket bra det fanns där ute att ta av. En wow-känsla liksom. Vi började trycka in lite av varje från olika genre i våra produktioner och det är därför vi låter hiphop med tung basdriven beat utspätt med house, baile funk, dubstep, twisted beats eller vad som nu faller oss in. Det är därför svårt att kategorisera vår musik och jag vet inta vad man ska kalla den, Italian melodramatic comedian pop song eller happy hardcore bolognese låter bra.

Det hörs att ni inte tar det allt för seriöst även om ni gör det seriöst.

– Vi försöker att göra bästa tänkbara produktion i det vi gör och stannar framför datorerna 12 timmar per dag. Vi får rejält med huvudvärk efter ett halvt dygn framför våra laptops är vi slitna. Vi maximerar produktionstiden och den biten är väldigt seriös men vi har samtidigt riktigt kul och gör musik vi står för. Musik med ett leende och vi måste ha riktigt kul när vi gör musiken samt gilla det vi gör. Funkar det inte i vår värld funkar det ingen annanstans heller och särskilt inte på ett dansgolv.

Hur är den italienska electroniska scenen jämför med den franska?

– Det håller på att ändras, tidigare var det mycket mer kommersiellt. Det håller på att bli mer och mer intressant. Innan var det mer italiensk pop och rock där en del är bra och en del är riktigt uselt. Nu kommer det massor av unga intressanta aktörer som försöker göra bra musik och det har kommit fram många nya unga duktiga producenter och producentgäng som som verkar lovande. Det är producenter som försöker göra bra intressant musik som är riktigt bra.

Är det inte stor press att leva upp till förväntningarna från Fat Boy Slim, Southern Fried och från alla andra, efter att ni har lyckats som ni har gjort?

– Nä, vi känner ingen press därifrån men vi har press från vår vän Nathan som är hälften människa och hälften djur. En galning som kräver mycket av oss och som gör att vi går framåt i skapandet. Lite press med albumet har det varit nu på slutet men i övrigt känner vi ingen press och vi gör det vi gör för vi älskar musiken och funderar inte för mycket kring vad vi ska göra eller hur vi ska lyckas. Det skulle bli för komplicerat med den typen av frågor i vårt medvetande hela tiden.

Ni har varit runt ett tag nu och ni gör en del egna låtar men jag ser er fortfarande som störst på remixer.

– Ja, vi startade med remixer för det var svårt för oss att få bra sångare och sångerskor till vår musik i Italien för de artisterna bryr sig bara om Italien och när vi frågade runt utomlands svarade vokalister och andra vi ville samarbeta med ”naaah varför ska jag göra det?” Därför började vi med remixer istället och efter hand började fler och fler gilla oss och lägga upp oss på olika bloggar. Uppmärksamheten växte, fler blev intresserade och när vi slog igenom kunde vi äntligen börja arbeta med artister vi gillar och även riktigt stora artister. Vi kommer under året att fortsätta med ett antal samarbeten med skillnaden att ett crew hjälper oss. Vi upptäckte året en hel del namn vi gillar och vi kommer att ha vårt egna lilla entourage som bidrar i produktionen och hjälper till att skapa bra album åt andra. En av de artister vi ska arbeta med är en riktigt bra tjej som heter Carrie, som är från New York. Hon är vän till en vän och sjunger så bra att vi att vi var tvugna att göra något ihop. Vi ska avsluta vårt egna album sen blir det att försöka fortsätta med Carrie och en del andra.

Bot twittrar över en bild till Phra på intervjun när han står utanför hotellets fönster. Galet och avslappnat samtidigt. Vi tappar bort oss och Bot kommer insläntrande, hälsar och slår sig ner. Han säger åt Phra att fortsätta prata men strax efter kommer Crookers turnémanager och säger att det är en minut kvar samtidigt som mycket känns obesvarat. Jag avslutar därför det hela med att fråga om hur de ser på downloading och att diverse bloggar som lägger upp deras musik då det för många artister ses som en förlorad inkomst.

– Från dag ett var det gratis promotionstuff för vår del, vi slapp onödig marknadsföring och människor i från alla möjliga länder tyckte till om vår musik. I England, USA och Australien postades våra sånger, inga labels var inblandade och folk gjorde det för att de gillar vår musik. Den biten är definitivt något vi gillar och inget vi kan motarbeta. Särskilt då vi gör detsamma själva. Vi är inte rikrika men vi klarar oss. Vi är inte miljonärer men tjänar tillräckligt för att kunna leva på det vi gör och det känns skönt att vi kan vara coola med vår musik och samtidigt ha kvar våra ideal.

Annonser

Ett svar to “Intervju med Crookers på Sónar 2009”

  1. […] för vad man kan blanda in i sin produktion och sina DJ-set. Jag minns när han kom förbi när jag intervjuade Phra från Crookers på Sónar 2009, snackade lite, lovade en intervju framöver och var hur […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: