En dag med en del musik

Det blev en dag med en soft bloggpost med musik från förra veckans skörd. Denna gång blir det full pott av kvinnor. Trevligt men inget medvetet val från början, blev bara så och de artister jag tar upp var mest intressanta, så då fortsatte jag samma melodi när det gällde valet av låtarna längst ner i inlägget. Lite nytt, lite gammalt, men först och främst bra saker. Läs och begrunda, samt klicka på länkar i texten.

la-roux

La Roux spelar live i Stockholm

Den 3 mars är det dags för elektrofyndet La Roux att skaka om Berns, då duon är bokad för en spelning. La Roux består av fronttjejen Elly Jackson och producenten Ben Langmaid som tillsammans gör electropop med undertoner av 80-tal. Influenser som Eurythmics, Yazoo och Human League dyker ofta upp i tankarna men hela tiden med en modernitet i soundet. Det är bra drag och kul att höra men likt Little Boots, Marina & The Diamonds och Client, gör sig La Roux bäst i remix. Bara ett år efter debutsingeln QuicksandKitsuné har de hunnit med att bli Mercury Prize-nominerade, turnera världen över och bli extremt hajpade i all brittisk press. Såg bandet på Sónar i somras och visst var det kul att se, men ljudet var skräp och tiden på dagpasset helt fel. Därför ska det bli extra kul att se vad duon lyckas göra på Berns, som är mer intimt, på en bättre tid och ett ställe som känns bättre för deras musik. Förhoppningsvis med lite hårdare ljudbild än vad det var på Sónar.

Spelningen kostar 220 kronor och är den 3 mars 2010 på Berns i Stockholm.

First Aid Kit släpper album

firstaidkit2På lilla charmiga etiketten Wichita Recordings släpps den 25 januari svenska First Aid Kit’s debutalbum. Skivan kommer att ha 11 spår och titeln blir The Big Black And The Blue. Något att se fram emot i en grå kall vintermånad!

Magda är Fabric 49

Richie Hawtins label Minus är hon en av huvudfigurerna och polska Magdalena Chojnacka eller Magda som hon kallar sig är något extra. Hon blev enormt hajpad men tog inte så allvarligt på det utan fortsatte göra sin pryl och tyckte det var ganska larvigt. Hon ser det som viktigare att skapa sig egna idéer och att inte falla för någon kompromiss vad det gäller ens egna ideal. Så länge man är glad och fortsätter vara intresserad av det man gör spelar det ingen roll hur populär man är, betonar den Berlinbaserade DJn och producenten.

magda

Helt rätt har labeln Fabric i London till sin samling nummer 49 valt Magda som sammanställare och mixare, vilket hon tackat ja till. Och som hon gör det!  Hon visar hur man väver samman flera låtar till en och på varje enskilt spår rymmer flera låtar, hela samlingen landar på 33 låtar insprängda på 15 spår. Det är snyggt, mystiskt, annorlunda, perfektionistiskt och utan tvekan visar hon med sitt artisteri att hajpen var välförtjänad. En av de mer intressanta samlingarna jag hört på mycket länge.

Fem ytterligare låtar du borde berika din musiksamling med om du ska hänga med

Som vanligt rundar jag av mina poster med en post om vad jag tycker ni läsare ska upptäcka, lyssna in er på och berika er med från fem bra spår. Svårt att lista ut vad jag skulle fokusera på denna vända, så jag tog lite gammalt blandat med en del nytt.

Sophie RimhedenQueen Of The Night

Redan med första skivsläppet i bandet med namnet Hayce blev jag intresserad av den kvalitativa musik som skapades och undrade vem som skapde det. Sedan dess har mycket hänt och Sophie Rimheden har blivit svensk electronisk musiks drottning. Med sitt album Hi-Fi slog hon igenom rejält 2003 och fick stor uppmärksamhet på P3 Guld och Manifestgalan. När det självbetitlade albumet kom 2005 befäste hon positionen som en svensk Miss Kittin. På den fanns fantastiska spår som Queen Of The Night en låt som är en av mina favoriter av Rimhedens alla releaser.

Nu är hon åter aktuell men nu i ett nytt samarbete som kallas Sophie & Mr Mills. Tillsammans med Anthony Mills gör hon det duon kallar soulelektric och ett album är snart klart. Vill du höra lite av musiken, går det att ladda hem två spår gratis på härliga Discobelle, samt på My Best Friend Is My Grind.

Holy HailBorn Of A Star

Holy Hail är en blandning av indie, new wave och electro från New York som bara måste bli en hit. De har turnéat med band som The Rapture, New Young Pony Club och Art Brut vilket gjort att ribban lagts högt. Deras debut Independant Pleasure Club släpptes den 11 november förra året på Kanine Records och Born Of A Star är ett av många grymt bra spår på den. Märkligt nog missade jag skivsläppet då men har hittat det senare och inte släppt det. Hur som helst, så ger bandet nu ett år senare ut The Dying Party EP och den kan hämtas hem helt gratis på fantastiska RCRD LBL. Extremt trevligt initiativ och saknar ord, men glädjande är det!

Sol SeppyMove

Sol Seppy är en brittisk sing-songwriter som jag av en slump trillade över. Jag köpte ett nummer av det danska musikmagasinet Soundvenue 2006 och med tidningen fick jag en skiva. Med på den var Sol Seppy, eller Sophie Michalitsianos som hon egentligen heter, med med spåret Move. En låt med en känsla och ljudbild som luktar obehag och undergång men samtidigt är kärleksfull. Den fick mig att stanna till, trollbinda mig och jag blev nyfiken på mer av henne. Dessvärre var det svårt att få tag i henne i Sverige och jag införskaffade tyvärr aldrig hennes album The Bells of 1 2 som gavs ut av Grönland Records. Hittade skivan igen med henne och blev återigen sugen på henne och det är ju aldrig för sent att köpa in ett album som är bra, dessutom kan jag ju ta det på en webbshop istället. Undrar om eminenta skivbutiken CD Baby har den?

Karin StrömKlaustrofobi

Kommer ihåg när jag för första gången hörde Klaustrofobi och blev sittande, funderade på vem det var och blev tvungen att ta reda på det. Karin Ström som gjort låten är en mångsysslare, med journalistik, författande och musikskapande i sitt CV. 2001 fick hon kontrakt med etiketten Nettwerk America och spelade in ett album, men som sedan aldrig gavs ut. Allt som landade på skivdiskarna var en EP med fem spår och sen droppade skivbolaget henne. Det stoppade emellertid inte Karin och 2006 kom den egenproducerade EPn Sneda ögon på egna Datadamen Records. Soundet var nu mer elektroniskt, texterna var på svenska och i januari 2007 var pusslet klart och hennes debut En saga om en sten kom ut. Ett album som jag överraskades av rejält och som hållt mig kvar. Klaustrofobi är ett av skivans bättre spår.

Karin Ström är nu tre år senare åter aktuell med ett album. Releasedatumet är satt till den 20 januari och den 30 november kommer första singeln, Hon som älskade dig.

Firefox AKMadame, Madame

Firefox AK eller Andrea Kellerman som hon heter, är en av svensk musiks mer intressanta namn och som märkligt nog inte är speciellt stor utanför independentkretsar. Två album har hon släppt, Madame, Madame som kom 2006 och  If I Were A Melody som släpptes 2008, båda på Razzia Records. Madame, Madame är ett härligt titelspår på en bra skiva från en artist som alla borde kika närmare på!

För övrigt är hon gift med Rasmus Kellerman, känd som Tiger Lou som hon också spelar med i punkduon Las Puertas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: