Smånytt i Hoffas värld

Hösten drar igång i rekordfart och plötsligt var sommaren bara borta. Galet. Hur som helst har jag också blivit medveten om att det verkar bli en grymt bra höst om vi ska se till musiken och särskilt vad det gäller live.I dagens bloggpost får ni lite konserttips, en del nyheter och som vanligt lite tips på låtar ni måste ha i er skivsamling.

För att ge er lite översikt på bra live i oktober kommer här en del av er kalender:

nouvelle-vague-w

Nouvelle Vague spelar på Berns

På fredag kommer franska Nouvelle Vague till Berns. Bandet som sjunger covers av andra kända band fast i annat tempo är tillbaka och då med ett tredje album i bagaget. Bossa nova på band som Dead Kennedys, The Cure och Joy Division är speciellt. Såg bandet för något år sen och det var hur bra som helst, visst blir det lite enformigt i längden då låtarna inte är bandets egna och jag undrar vad som kan ha förnyats. Samma dilemma som Señor Coconut och The Detroit Cobras, att det efter ett tag är det svårt att hitta intressanta bra covers att bygga en karriär på. Inte för att det är brist på musik, utan svårigheten att välja guldkornen som funkar. Jag tror det räcker att se bandet live en gång och komma därifrån med en skön känsla. Själv står jag över på fredag, men ni som inte sett Nouvelle Vague live, se dem!

Det hela kostar 240kr + ev förköpsavgift.

bob hund två gånger om på lördag

Det är slutsålt till kvällsspelningen, men om du kommer över en biljett är det bara att bege sig till Hornstulls Strand på lördag och se bob hund. Än så länge finns det biljetter till deras tidiga spelning, så det är inte helt kört att få se en grymt bra liveakt. På lördag ger bandet alltså två spelningar, en matiné för främst de yngre och en på kvällen för öldrickarpubliken. Sveriges bästa liveband utan tvekan anser jag och det har bandet varit i över 10 år nu. Det kommer bli drag oavsett vilken av spelningarna och jag ser fram emot att få dansa efter bob hunds pipa!

the-bear-quartet

The Bear Quartet till Debaser Medis

Jag har sett både helt oinspirerade spelningar som helt fantastiska med svenska The Bear Quaretet och bara ovissheten gör en intresserad av att bege sig till Debaser Medis den 16 oktober. Bandet bildades för 20 år sedan och första skivsläppet kom 1992. Nya skivan med bandet heter logiskt nog ”89” och ges ut via Adrian Recordings.

The Bear Quartet har alltid varit konsekventa och föränderliga på samma gång. De har alltid varit ett av få riktiga indieband i Sverige och aldrig strukit någon medhårs för egen vinnings skull. De har aldrig sålt sin själ och alltid låtit musiken vara det centrala. Sångaren Mattias Alkberg har beskrivit nya skivan med ”Den sträcker sig obesvärat över metal, kraut, finsk tango, afrobeat och punkrock utan att någonsin tappa fokus eller pretentiöst. Konstnärlig, men inte tillgjord. Bra låtar med bra texter, som man kan dansa till. Helt enkelt bäst.” Kunde inte sagt det bättre själv och vill ni se det oväntade, gå till Debaser Medis fredagen den 16 oktober och inspireras.

Entrén är 120kr och det finns inget förköp.

Massive Attack spelar på Annexet

Söndagen den 18 oktober kommer Massive Attack till Globens Annex i Stockholm för att njuda på sin elektroniska breda musik som ofta kallas triphop, vilket jag tycker är snålt då det är så mycket mer. Bandet gör sig bäst på mindre lokaler, så räkna med en bra konsert med många hits från hela karriären. Massive Attack har hållit på sedan slutet på 80-talet, och hela tiden utvecklat det som ofta kallas The Bristol Sound. Förband är Martina Topley Bird som var med på Trickys debutskiva och även hon är något värt att se live.

En kväll i elektronikans tecken och en bra sådan, blir din för 395 kronor.

Nick Cave på China teatern den 20 oktober

Var tvungen att ta med Nick Cave. Bara att han spelar på China teatern lockar tycker jag. Att det sen är mannen som har en extremt bred låtkatalog, såväl stil- som textmässigt, att ta av och att han har några av mina absoluta favoriter gör inte saken sämre. Spoken word, sång och känslor som kryper in i systemet, men att det ska kosta 500 spänn att se honom tycker jag är att ta i. Han är en av de artister som tjänar på sina skivor och så jäkla stor att 500 kronor är motiverat, är han inte även om han är bra. Så på grund av en enorm kostnad hoppar jag Cave, lika väl som jag hoppade hans före detta, PJ Harvey, i våras. Se honom om ni har råd, då han är riktigt bra och har musik som berör.

health

Underbara HEALTH skakar om på Strand

Den 22 oktober intar Fritz´s Corner Hornstull Strand och serverar oss de amerikanska banden HEALTH och Pictureplane. HEALth bildades 2005 liksom andra band som No Age, Abe Vigoda, Mika Miko och The Mae Shi runt det numera legendariska spelstället The Smell. Bandets andra skiva Get Color, släpptes nyss på Lovepump United. En skiva som kanske är något mer organiserad än första, mer sångstrukturer och ett elektroniskt inslag har lagts till ljudväggarna. Dock ska ni räkna med en bra konsert som skakar om och som är kaosartad men samtidigt kontrollerad! Bra liveakt, bättre än på skiva!

120 kronor + serviceavgifter kostar det!

Trio av svenskar firar av Send in the Clowns

Debaser Medis eminenta klubb Send in the Clowns fyller 3 år och firar ordentligt den 24 oktober. Precis som förra året är det med tre aktuella svenska akter på schemat och tre bra sådana. Första namn på min lista är Lisa Milberg från The Concretes som gör enkel och skön musik under namnet Milberg. Nummer två är Skriet, som är en ny duo bestående av Isak Sundström från Pascal och  Jacob Frössén. Klart svårare att beskriva, mer shoegaze, lågmält och rock, klart annorlunda mot Pascal men riktigt bra. Tredje namnet är Jennie Abrahamson ett namn som hörts i många sammanhang men med en solodebut som dröjt. Under tidiga delen av 2000-talet sjöng hon i Heed och spelade med Yukon AK, sen har hon till exempel turnerat med både Di Leva och Tomas Andersson Wij, sjungit med Kristoffer Åström, The Perishers och Isolation Years. Korsa Jenny Wilson, Firefox AK och Robyn så får du fram Jennie Abrahamsons glada, trallvänliga pop, som kanske saknar lite tyngd men som klart ska bli  intressant att följa framöver.

Den 24 oktober får ni alltså tre riktigt bra namn att lägga på minnet på klubben Send in the ClownsDebaser MedisMilberg, Skriet och Jennie Abrahamsson.

För 120 kronor har ni löst entré till klubben.

Lite mer nyheter inom musik

Två legendariska band till Debaser Slussen

Fredagen den 27 november blir det en kväll i rockens tecken, då  amerikanska The Sonics och svenska The Nomads står för underhållningen. Sveriges bästa garagerockband, The Nomads, inleder denna klassiska kväll. Det finns få band som skulle kunna leva upp till The Sonics som förband, men The Nomads är klart ett. Om man tror att The Sonics skulle vara en patetisk akt 2009 och föredettingar är det dags att tänka om. Gruppen kommer ge er en rockkväll ni sent glömmer och frågan är vad Debaser ska kunna toppa med framöver då det är två riktigt lyckade bokningar.

För att strö på än mer  har kvällen DJ:s som bara de är tillräckliga för att fylla Debaser Slussen, med folk från The Hives (Pelle & Nicholaus), avsomnande Denimzine (Joel & Krille) och Maggots (Måns) så räkna med drag!

Problemet kan vara att få tag i biljett, hur som helst kostar det 220 kronor + förköp, vilket det är klart värt!

kent_omslagen_WEB_MEGA_091005

Kent släpper ny singel och album på väg

Singeln Töntarna finns redan ute digitalt men på måndag den 12 oktober finns den även i fysiskt format. Singeln rymmer tre spår varav två är remixer av Punks Jump Up och Familjen. Albumet Röd som har 11 spår kommer den 6 november.

Till våren blir det även turné med Kent i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Totalt är 14 spelningar bokade med början i Stockholm den 25 februari och slut i Örebro den 30 mars. Biljetterna släpps nu på måndag den 12 oktober.

Kents turneplan för våren 2010

25-feb Stockholm Annexet
26-feb Stockholm Annexet
03-mar Gävle Läkerol Arena
05-mar Helsingfors (FI) Hartwall Arena
10-mar Linköping Cloetta Center
12-mar Århus (DK) Kongresscenter
13-mar Köpenhamn (DK) Tap 1
14-mar Malmö Malmö Arena
18-mar Göteborg Lisebergshallen
19-mar Göteborg Lisebergshallen
24-mar Oslo (NO) Oslo Spektrum
25-mar Bergen (NO) Grieghallen
27-mar Bodö (NO) Bodö Spektrum
30-mar Örebro Conventum Arena

10 låtar du borde lyssna in dig på

Musik kommer det varje månad så det rinner över bägaren och därför är det lätt att missa en del. Min avsikt är därför att försöka ge några tips varje månad som kan vara värda att upptäcka och lyssna vidare på. Mestadels nytt, men även gammalt bra ska kunna få utrymme i min värld.

The Sonics – Psycho

Var tvungen att ta med en av världens bästa rocklåtar, särskilt då jag nämnt bandet i bloggen längre upp. Verkligen ingen ny låt, men bra som fasen och The Sonics är rock’n’roll!

PsychicPowers

Psychic Powers – Wellington

Psychic Powers är DIY-Depeche Mode som andas 80-talssynt från England även om de är från LA. Bandet släpper sin musik via Geographic North. Hämta hem låten med Psychic Powers gratis på RCRD LBL.

The XX – VCR

Få band berör mig så direkt som The XX gör. Bra indie, pop och new wave och riktigt stämningsfullt. Kolla in bandets debut xx och även du kommer vara fast. Ett av höstens bästa album utan tvekan. Tog bara ett spår i mängden, då hela deras album är riktigt bra och njutningsbart, med ett perfekt samspel mellan Romy Madley Croft och Olivers Sims röster. Bandet är från sydvästra London och självklart har underbara labeln Rough Trade ett finger med i spelet. 19 januari kommer bandet till Debaser Slussen.

Music Go Music – Warm In The Shadows

9 minuter är det få poplåtar som är och dessutom är det få som är såhär bra. Melodramatiskt och riktigt trevligt med förvånande nog en känsla av ABBA men mer alternativt. Kaliforniska Music Go Music album Expressions släpptes på emineta indielabeln Secretly Canadian den 6 oktober. Nu på söndag den 12 oktober inleder bandet spelningar som förband och det till Franz Ferdinand på deras turné i Scotland och England.

milberg

Milberg – For Heavens Sake

Lisa Milberg är så bra att håret reser sig på kroppen och jag bara vill ha mer. Det är lågmäld vacker pop med ett skönt uttryck, där jag drömmer mig bort till en annan värld. Ska bli kul att se henne live på Debaser Medis framöver och jag ser även fram emot ett album från en av The Concretes sköna stämmor.

Ontario – Ey Shuno

Lördagen den 10 oktober spelar Ontario live på Kornéls Koola KlubbMarie Laveau. Ontario är Fattaru-Stuffe och producenten Stefan Gräslund som med ”Ey Shuno” har gjort en låt som jag tycker är klart värd att kika vidare på.

Jessica 6

Jessica 6 – Fun Girl

Jessica 6 är ett band som kommer slå rejält framöver. Med kopplingar till DFA och Hercules and Love Affair är frågan bara hur länge det dröjer, särskilt med karrismatiska Nomi Ruiz som sjunger i trion. Jessica 6’s EP  Fun Girls släpptes i dagarna och det är bara början på en bra akt som lockar till mer dans. Ladda ner Fun Girl gratis på RCRD LBL. Disco, house och en pipa värd namnet. Under våren 2010 kommer en fullängdare med bandet och den 19 oktober spelar Jessica 6 live på Monto Water Rats och den 21 oktoberBarfly i Camden, båda klubbarna ligger i London.

HEALTH -Die Slow

Nämnde HEALTH längre upp i bloggen och Los Angeles new-no-wavers har en ny singel ute via Lovepump som ni ska lyssna in er på. Die Slow heter singeln och den är mer ordningsam och med en tydligare struktur och dessutom riktigt bra.

Heartbreak – We´re Back

Hur jag än vänder och vrider på mitt liv, faller jag alltid tillbaka till Heartbreak i år. Deras album Lies är bra men We´re Back är spåret som är knäckande bra. Fortfarande deras fantastiska spelning på Sónar i tankarna och hoppas att Sverige snart får en chans med killarna live. Blir sugen på dans och konsert!

athenareich

Athena Reich – Hey Little Girl

Athena Reich från New York är förvånande nog relativt okänd på denna sidan Atlanten. Hon gör vacker lågmäld musik som andas Fiona Apple, Regina Spektor och Tori Amos. Albumet Little Girl Dreams är Athena´s femte och det släpps officiellt den 10 oktober och med det får ni ett riktigt bra skivsläpp värt att kika närmare på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: