Nyheter inom musik finns det gott om

Varje vecka släpps det hundratals bra låtar, mängder av bra artister spelar live och det är utan tvekan svårt att få en överblick och klart lätt att missa guldkornen. Jag ska försöka att då och då ge er läsare här på bloggen lite nyheter och tips av det jag får i min inbox. Jag hoppas även att ni själva tar och letar vidare lite bland mina länkar och därmed får en bredare och roligare musikinblick än ni förmodligen hade innan.

Svensk media är över lag ganska slentrianmässig och likriktad och så även ofta jag. Därför ska jag försöka att hitta lite saker som missas helt av till exempel DN, Aftonbladet och Sveriges Radio, för att visa hur mycket bra som finns bara ett klick bort. Jag vill inte såga någon utan min del är snarare att vara intressantare och minst lika bra när jag ger nyheter och tips.

I den aspekten tycker jag svenska legendariska tidningen Pop var ett fördöme, men även bilagan Expressen Fredag och P3:s Musikjournalen visade när de var som störst att det går att skapa bra, intressanta och sakliga nyheter inom musik.

Detta är första vändan och jag kommer uppdatera då och då med mer intressanta nyheter.

/Fredrik

billy-corgan

Smashing Pumpkins jobbar på nytt album

Amerikanska Smashing Pumpkins existerar fortfarande även om det mer och mer ter sig som Billy Corgans enmansprojekt, då ingen av de ordinarie medlemmarna längre är med i bandet. Just nu befinner sig bandet i studion och slutför det som ska bli nästa album som ska heta Teargarden by Kaleidyscope. Det blir ett lite annorlunda album, då det ska bli 44 sånger som alla ska vara gratis att ladda ner. Utöver det ska det släppas ett antal limited edition EP:s under vägens gång som kommer att avslutas med en deluxe box med ytterligare osläppt material.

Albumets bakgrund bygger på The Fool´s Journey som finns inom Tarot, där det bygger på att bryta ner vårt livs resa i fyra faser. Det är fyra faser där karraktärerna the Child, the Fool, the Skeptic och the Mystic ingår och tanken enligt Billy Corgan är att albumet ska byggas kring dessa. Musiken ska också vara en återgång till det mer psykadeliska rötterna av bandet där det ska vara tungt, atmosfäriskt, melodiskt och vackert. Redan nu finns 53 sånger och fler ska det bli, vilket innebär att Smashing Pumpkins verkar vara tillbaka där de var när Mellon Collie and The Infinite Sadness kom och vi kan räkna med många låtar. Frågan är bara om kvalitén kommer vara den samma som 1995, då det var ett bra tag sedan Billy Corgan släppte något lika helhjärtat och lika bra.

Nive Nielsen och Kulturhusnatten

Nive Nielsen från Grönland är för mig en favorit sen några år tillbaka, då jag hörde hennes underbara låt RoomMyspace. Tyvärr missade jag hennnes spelning på Kulturhuset i Stockholm i somras, men nu finns det en ny chans.

NiveKulturhusnatten blir startskottet för Så in i Norden – nordiska kulturdagar (23–28 okt) som hålls i Kulturhuset. Det ska bli en vecka där författare, musiker, filmare och mat från de olika länderna får samsas om utrymmet.

Nive Nielsen är som sagt bara en av många artister som ska uppträda under dagarna, men kanske den som är klart mest värd att se. Med ukulelesvängande snö- och inuitsånger om kaffe, spöken och insekter kommer Kulturhusnatten få något att jubla över. Nive Nielsens upptäcktes av John Parish (PJ Harveys medmusiker och producent) förra året och det jobbas på ett album. På Kulturhuset kommer hon spela med sitt internationella band The Deer Children. Hon sjunger det mesta på engelska men även en del grönländska sånger brukar dyka upp.

Entrén är endast 40 kronor och då kan ni även få se artister som isländska Mammút, färöiska Brandur och norska DinoSao, förutom grönländska Nive Nielsen.

Iggy & The Stooges spelar Raw Power

Iggy & The Stooges kommer att spela hela skivan Raw Power som släpptes 1973 live den 2:a och den 3:e maj på Hammersmith i London. Raw Power var bandets fjärde skiva och den sista, dessutom var den ingen större succé kommersiellt. Men med låtar som Search & Destroy och Gimme Danger har albumet hela tiden fått nya fans och Pitchfork ger den 10.0 i betyg, vilket jag inte är sen på att haka på.

Förband till spelning är fantastiska Suicide som i sin tur utlovat att bara spela sin första skiva som heter just Suicide som kom 1977. Ett band som inspirerat allt från Radiohead, Bruce Springsteen, R.E.M. till Joy Division med låtar som Ghost Rider, Rocket USA och Frankie Teardrop.

Så räkna med drag på spelningen och en Iggy Pop i högform, dessutom tillkommer fler gäster!

Biljetter börjar säljas på fredag och priset är £30 + förköp.

Nattklubben Fabric fyller 10 år

I början av 90-talet försökte Londonkillen Keith Reilly hitta en plats för klubben i hans drömmar, då han tyckte klubbmusiken hade blivit allt för kommersiell och tappat sin själ. Efter nästan ett deceniums letande hittade han den perfekta lokalen i Meatpacking District i London och den 21 oktober 1999 öppnades dörrarna till Fabric. Med kärlek till musiken och med enklare dress codes blev Fabric en succé och är så än.

Jag var där när klubben firade fem och träffade en inspirerande och legendarisk Keith Reilly och hoppas få göra så igen när klubben nu fyller 10. Det kommer att firas och det rejält.

På torsdagen blir det start för en lite kortare kväll med mer FabricLive fram till 3 på natten, fredagen bjuder på en blandad kväll som slutar som vanligt vid sju och när det inleds på lördag blir det med besked, för det hela slutar inte förrän måndag morgon!

Namn som kommer spela under de aktuella dagarna är bland annat DJ Hype, Andy C, Simian Mobile Disco, DJ Zinc, Scratch Perverts, Craig Richards, Andrew Weatherall, Ricardo Villalobos, Michael Mayer, Ivan Smagghe, Hipp-E, Halo och Swayzak. Kolla på Fabrics hemsida för uppdateringar, för fler tillkommer hela tiden!

5 bra låtar ni bör lyssna mer på:

Pegase på dansgolvPegase – Around Me (demo)

Grymt bra fransman som även ingår i kollektivet Valerie.

Dot Allison – Buzzing Round The Honey Pot (acoustic)

Vacker akustisk sång från mångsidig artist som varit med i One Dove och som sjungit med Massive Attack, Pete Doherty och många fler.

MC Gi & Blood Shake – Mexico Caliente

Brasilien har mycket bra musik som är klart värd att leta sig vidare i!

Apteka – Traitors

Vad förvånad jag blev. Fantastiskt bra! Amerikansk psykadelisk rock från Chicago och nära The God Machine i stil!

YPThe Young Punx – Rock Star (Understand)

Ny härlig klubb från en galen kombo som bjuder på många MP3:s på sin hemsida! För Rock Star kolla ni på Discodust istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: